Gemeentebestuur Mol start juridische procedure tegen beperking dierenmarkt
Het college van burgemeester en schepenen neemt juridische stappen tegen de Vlaamse Codex Dierenwelzijn. Zo dienden we een gemotiveerd verzoekschrift tot vernietiging in bij het Grondwettelijk Hof tegen de beperkingen op de wekelijkse dierenmarkt.
Een specifiek artikel van de codex beperkt vanaf 2026 de wekelijkse dierenmarkt tot maximaal acht edities per jaar. Om alle misverstanden te vermijden: in 2025 verandert er in elk geval nog niets. De Molse dierenmarkt gaat iedere zondag door.
De Molse dierenmarkt is een traditie van meer dan 140 jaar met een groot sociaal, toeristisch en economisch belang. Het verbod, vastgelegd in artikel 27 van de nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn, vormt een directe bedreiging voor het wekelijkse karakter van de markt. De gemeente Mol benadrukt dat de dierenmarkt volledig voldoet aan alle normen voor dierenwelzijn en zelfs een positieve rol speelt in bewustwording en verantwoord dierenbeheer.
Verzoekschrift bij Grondwettelijk Hof
Het college heeft een verzoekschrift tot nietigverklaring ingediend bij het Grondwettelijk Hof. Volgens de gemeente is het verbod op wekelijkse dierenmarkten juridisch onhoudbaar. Een gespecialiseerde advocaat is aangesteld om de belangen van Mol te behartigen in deze vernietigingsprocedure.
Waarom behoud?
De Molse dierenmarkt garandeert het dierenwelzijn door strikte controles, het toezicht van een dierenarts en het creëren van bewustzijn over verantwoord dierenbeheer. De markt stimuleert geen impulsaankopen en draagt bij aan ecologisch verantwoord omgaan met dieren in gezinnen. Bovendien heeft de wekelijkse markt een belangrijke sociale, toeristische en economische waarde voor onze gemeente, waarbij samenhorigheid en ontmoeting centraal staan. De beperking tot acht keer per jaar zou deze unieke traditie van meer dan 140 jaar onterecht tenietdoen en staat haaks op het positieve effect dat de markt heeft op zowel dieren als mensen.
Breed draagvlak en steunpetitie
Naast de juridische stappen blijft het gemeentebestuur zich inzetten om deze waardevolle traditie te behouden. De petitie voor het behoud van de dierenmarkt - geïnitieerd door de marktcommissie en lokale horeca - werd vorig jaar massaal ondertekend. Deze petitie had als doel de Vlaamse overheid te overtuigen om voor onze wekelijke dierenmarkt een uitzondering te voorzien in de Codex. Daarnaast willen we nog steeds onze dierenmarkt laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed.
Het bekomen van een uitzondering is jammer genoeg niet gelukt. De brede steun sterkt het gemeentebestuur in het nemen van alle mogelijke juridische stappen. Onze dierenmarkt verdient dus niet alleen behoud, maar ook officiële erkenning als erfgoed. Het gemeentebestuur blijft vechten voor wat Mol al meer dan 140 jaar uniek maakt.'